Alkmaar wint medailleklassement International Children’s Games in Innsbruck

Alkmaar wint medailleklassement International Children’s Games in Innsbruck

Van 12 tot en met 15 januari deed een 17-koppige delegatie sporters namens Alkmaar mee aan de International Children’s Games (ICG) in Innsbruck, Oostenrijk. Onder leiding van eigen coaches en de Chef-de-Mission van Alkmaar Sport werd gestreden in de categorieën kunstrijden, langebaanschaatsen en skiën.  En met succes, de delegatie wist een record aantal van 16 medailles mee naar huis te nemen, waarvan zij achtmaal het goud omgehangen kregen en dus het medailleklassement wonnen.

De International Children’s Games (ICG) worden ’s zomers jaarlijks, en ’s winters eens in de drie jaar georganiseerd. Tijdens deze spelen voor kinderen van 12 tot 15 jaar, erkend door het Internationaal Olympisch Comité, stonden dit keer acht takken van wintersport op het programma. Alkmaar deed mee aan de onderdelen kunstrijden, langebaanschaatsen en skiën. Op het onderdeel langebaanschaatsen wist zij haar favorietenrol waar te maken. Van de 24 te verdelen medailles werden er maar liefst 13 aan Alkmaar toebedeeld, waaronder zevenmaal het hoogste podium betreden werd.

Innsbruck
De spelen in Innsbruck waren zeer goed georganiseerd, dit naar grote tevredenheid van Chef-de-Mission van Alkmaar Sport, Paul Bollen. “Na een turbulente vlucht werden we goed opgevangen door de organisatie. Er werd een prachtige openings- en sluitingsceremonie georganiseerd, en de jongeren konden tussen de wedstrijden door terecht in een geweldige home-base. De ICG gedachte werd bij het nieuw toegevoegde onderdeel mix-teams, teams samengesteld uit deelnemers van verschillende landen, nog eens extra benadrukt. Het was wat mij betreft allemaal erg succesvol te noemen”, aldus Bollen. Bij het onderdeel kunstrijden konden de Alkmaarders nog geen potten breken, maar werd wel veel ervaring opgedaan. Tegen de verwachting in mochten de skiërs wel driemaal het podium betreden, met goud voor Julian Vrij.

Bij het langebaanschaatsen wist Robin Groot bij de meisjes alle individuele onderdelen te winnen; massa start, 500 meter en 1000 meter. Naast haar drie gouden plakken kon zij nog eenmaal brons aan haar prijzenkast toevoegen op het onderdeel mixteams.  Fonteijn Branbergen startte de eerste wedstrijddag goed met tweemaal goud (500 meter en massastart) en voegde daar later nog zilver aan toe (1000 meter). Tijn Smit werd 2e op de 500 meter, en won tweemaal goud (1000 meter en mix teams). Isabel Grevelt won tweemaal brons (500 en 1000 meter meisjes). Ingmar van der Griek won brons (1000 meter) Daarnaast zijn veel persoonlijke records gesneuveld.

Internationale ervaring
Bij de International Children’s Games draait het echter niet bij uitstek om het behalen van medailles. Het opdoen van internationale ervaring en contacten is even belangrijk, zo niet belangrijker. En ook dat doel is geslaagd. “De sfeer is goed, overal zie ik kinderen samen op. Tussen de begeleiders zijn ouders, coaches, maar ook een oud-Olympisch kampioene. En Alkmaar wordt goed op de kaart gezet, de enige klacht die ik heb gehoord is dat we teveel prijzen wonnen!”, aldus Chef-de-Mission Paul Bollen. In de zomer reist er weer een delegatie af naar de ICG, die dan in Taipei, Taiwain worden georganiseerd.