Langebaanschaatsers proberen Nederlandse reputatie waar te maken op de International Children’s Games in Innsbruck

Langebaanschaatsers proberen Nederlandse reputatie waar te maken op de International Children’s Games in Innsbruck

Over twee weken reist een 17-koppige delegatie sporters namens Alkmaar af naar de International Children’s Games (ICG) in Innsbruck, Oostenrijk. Daar strijden van 12 tot 15 januari sporters van 12 tot 15 jaar uit 22 landen in acht takken van wintersport tegen elkaar. Onder hen acht langebaanschaatsers van de C-selectie van de Alkmaarse ijsbaan De Meent. Zij volgen een trainingsschema waarmee zij hopelijk de zeer positieve Nederlandse reputatie bij het langebaanschaatsen ook tijdens deze jeugdspelen kunnen evenaren.

Onder leiding van schaatscoaches Marjolein Hellman en Richard Bloedjes trainen de acht langebaanschaatsers van de C-selectie Alkmaar voor de International Children’s Games in Innsbruck. Anne Smit, Isabel Grevelt, Ida Blokland, Robin Groot, Fonteijn Branbergen, Tijn Smit, Joost Nat en Ingmar van der Griek hebben zich grondig voorbereid. Allen trainen zij zo’n vijf keer per week en rijden ze ook vaak wedstrijden. De C-selectie bestaat uit een groep getalenteerde schaatsers en schaatssters in de leeftijd van 13 tot 15 jaar uit de regio Groot-Alkmaar. Deze groep schaatsers behoort van de top van Nederland, vijf van de talenten staat in de landelijke top 10, zowel bij de jongens als bij de meiden.

“De voornaamste doelstelling voor de deelnemers is het opdoen van positieve ervaringen in een sterk internationaal speelveld,” aldus coach Bloedjes. “De deelnemers dienen het beste uit zichzelf naar boven te halen, ongeacht de kwalificatie of eindrangschikking. Ondanks de indrukken die opgedaan worden zal op de prestatie gefocust moeten worden. Plezier staat voorop, maar teleurstelling kan ook onderdeel uit maken van het leerproces.”
Bloedjes verwacht 10 van de 24 te verdelen schaatsmedailles te kunnen verdienen met zijn ploeg, “op iedere individuele afstand twee medailles, en op de teamonderdelen één”. Een doelstelling van Olympisch schaatsformaat. Maar ook als de doelstelling niet gehaald wordt zal de individuele leerervaring voorop staan, dit sluit ook aan bij de grondgedachte van de ICG. “En wat er ook gebeurt, het is die week sowieso feest van Robin Groot viert zijn verjaardag in Innsbruck”.