Nieuwe docenten weerbaarheid gecertificeerd

Nieuwe docenten weerbaarheid gecertificeerd

Onlangs ontvingen vier docenten van Alkmaar Sport hun certificaat ‘docent weerbaarheid’. Het afgelopen jaar volgenden zij een intensieve training bij React Training & Advies, waarbij gedurende 10 dagdelen verschillende aspecten rondom weerbaarheid aan bod kwamen. De docenten zullen in mei met hun nieuw opgedane kennis vier weerbaarheidscursussen starten, voor jeugd (8-12 jaar) van het regulier en speciaal onderwijs, en jongeren (13-16 jaar) in Alkmaar en Stompetoren. Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de cursussen, dus aanmelden is nog mogelijk.

 

Al enige jaren verzorgt Alkmaar Sport weerbaarheidstrainingen voor de jeugd op scholen en in diverse wijken in Alkmaar. De trainingen zijn gebaseerd op de Rots & Water methodiek,  waarbij door middel van oefeningen en spelvormen verschillende onderwerpen behandeld worden. Bij de weerbaarheidstraining van React Advies & Training werd vooral ingegaan op het menselijk verdedigingssysteem, waarbij realistische verdedigingstechnieken geoefend werden. De docenten kregen een prima beoordeling voor hun eindopdracht, zij maakten een DVD met daarop alle oefeningen die gedurende de cursus aan bod waren gekomen. Door de nieuw opgedane kennis te combineren met de reeds bestaande kennis, kunnen de docenten nu nog realistischere oefeningen aanbieden, die ook voor de doelgroep ‘jongeren’ en ‘kinderen uit het speciaal onderwijs’ interessant zijn om te volgen.

 

Inhoud van de trainingen

Tijdens de trainingen worden door middel van oefeningen en spelvormen verschillende onderwerpen behandeld. Hierbij kan je denken aan lichaamshouding, stemgebruik, omgaan met groepsdruk en ademhaling. Ook verdedigingstechnieken, zoals het afweren van een klap of trap of jezelf bevrijden als je wordt vastgegrepen en het bedenken van oplossingen in bedreigende situaties komen aan bod.

De weerbaarheidstraining bestaat uit een reeks van 8 lessen. Op 11 mei start weer een training voor kinderen van 8-12 jaar. Deze training vindt plaats in de gymzaal aan de Tochtwaard 18 in Alkmaar, elke woensdag van 15.00 tot 16.00 uur. Deze dag start ook een training voor kinderen van 8-12 jaar van het speciaal onderwijs. Deze training vindt plaats in dezelfde gymzaal elke woensdag van 13.30-14.30 uur. Daarnaast start deze dag (zelfde dag en locatie) een training voor jongeren van 13-16 jaar, elke woensdag van 16.30 tot 17.30 uur. Daarnaast start donderdag 12 mei een training in sportzaal Oosterven in de Rijp, voor kinderen van 8-12 jaar, wekelijks van 16.00 tot 17.00 uur.

Kosten voor de totale weerbaarheidstraining bedragen €65,00 per deelnemer. Meer informatie over de trainingen kunt u opvragen bij Rianne de Groot via r.degroot@alkmaarsport.nl of 0725489317. Of kijk op www.alkmaarsport.nl/weerbaarheidstraining.