NK Junioren op IJsbaan De Meent

NK Junioren op IJsbaan De Meent

Het weekend van 12, 13 en 14 februari is de ijsbaan van sportcomplex De Meent het toneel voor het NK junioren. Zowel het NK Allround, het NK Afstanden als het NK Mass start zullen dit weekend worden verreden. IJsbaan De Meent is voor recreatieschaatsers gesloten van vrijdag 15.00 uur tot en met zondag 13.30 uur. Schaatsfans zijn natuurlijk wél van harte welkom om de junioren aan te moedigen. De entree voor bezoekers is gratis.

De afgelopen 18 maanden werd sportcomplex De Meent verbouwd en vernieuwd. Hoewel de ijsbaan tijdens de bouw geopend bleef, konden er geen grote landelijke toernooien worden gehouden. Nu dat weer kan, staan er meteen twee grote schaatsevenementen in de agenda.

Eén week na de feestelijke opening, verwelkomt De Meent de eerste sporters die in het complex gaan strijden om een nationale titel. Maar liefst 158 junioren van 13 tot en met 18 jaar schaatsen na de verbouwing het eerste NK op de 400-meterbaan. Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 februari wordt er gestreden om het ere metaal.
Een week later, op zaterdag 20 februari, vindt gelijk een tweede eindtitel strijd plaats: de Bauerfeind Marathon. De afsluitende  wedstrijd (serie van 17e in schaatsseizoen 2015-2016), de landelijke Finale van de KPN Marathon Cup.  

Drie NK’s in één weekend
Er wordt zowel voor de allround titel als voor de titels op verschillende afstanden gereden. De te rijden afstanden voor de junioren A zijn 500, 1000, 1500 en 3000 meter voor de dames. De heren junioren A rijden 5000 in plaats van 3000 meter. De junioren B rijden 500, 1000, 1500 en 3000 meter. En de junioren C rijden twee afstanden, de 500 en 1500 meter.

Nieuw voor De Meent en voor nagenoeg alle aan de start komende junioren is het Nederlands Kampioenschap Mass start, 28 rijders kunnen zich hiervoor kwalificeren. Bij alle categorieën wordt een Mass Start gehouden om de toppers van de toekomst kennis te laten maken met deze wedstrijdvorm. Tijdens deze massastart starten alle schaatsers tegelijkertijd en rijden zij vervolgens 10 ronden. Een vernieuwing in de schaatssport die het schaatsen (internationaal) nóg aantrekkelijker maakt voor deelnemers en toeschouwers. 

Deelnemers
Op de kunstijsbanen in Hoorn en Alkmaar trainen Baanselecties aangestuurd door technische commissies lange en kortebaan. De Baanselecties bestaan uit talentvolle schaatsers in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar. Sinds twee jaar wordt er door de groepen op beide banen samen getraind. Deze samenwerking in talentonwikkeling werp duidelijk zijn vruchten af. Maar liefst 15 rijders uit deze selectie hebben een ticket bemachtigd.

Deze opkomende schaatstalenten hebben veel aan gewestelijke-, regio- en landelijke selectiewedstrijden deelgenomen om zich te plaatsen voor dit NK. Uit genoemde samenwerkende selecties zullen onder andere Sybrand Rosier, Paulien Verhaar, Berend Bervoets, Joeri Klous, Mick Kemper, Robin Groot en Bente Driessen deelnemen.

Ook de in Heiloo woonachtige Rachelle van de Griek en uit Alkmaar komende Danouk Bannink (talenten van het Regionaal Trainings Centrum Noordwest van de KNSB in Haarlem) zullen aan de start staan.

Publiek
IJsbaan De Meent is voor recreatieschaatsers gesloten van vrijdag 15.00 uur tot en met zondag 13.30 uur. Schaatsfans zijn natuurlijk wél van harte welkom om de junioren aan te moedigen. De entree voor bezoekers is gratis.